Thursday 22 July 2010

Psihologia inversa

Adesea ni se întîmplă să vrem să obţinem ceva de la cineva şi, după multe rugăminţi şi implorări, atunci cînd dorim să lăsăm totul baltă şi zicem: „Lasă că fac eu în locul tău, nu-i nimic, găsesc pe cineva mai bun ca tine!”, să vedem că, persoana acceptă să facă acest lucru.

În multe cazuri nu zîmbetul nostru strălucitor sau ochii dulci îşi fac efectul ci, insinuarea noastră la faptul că persoana respectivă nu e chiar unica din lume care ne-ar putea veni în ajutor sau ar putea îndeplini o anumită misiune.

Instinctul de auto-apărare, sentimentul de auto-realizare şi amorul propriu niciodată n-o să permită nimănui să accepte ideea că cineva este mai bun sau mai potrivit ca el, că cineva i-ar putea lua locul sau s-ar compara cu el. Fiecare om îşi are propriile principii de viaţă, reguli de conduită etc. şi nu poate fi flexibil chiar la toate circumstanţele, dar atunci cînd în joc este pusă demnitatea ( căci anume aceasta nu-i permite să se resemneze la cuvintele ” mai bun ca tine”), el găseşte ieşire din situaţie. Aşa zisul „atentat” la persoana sa, gîndul că cineva l-ar considera slab de fire, incapabil de a lua decizii, necompentent, laş , face ca persoana să se mobilizeze în doi timpi şi trei mişcări.

Această metodă merge la oricine, fie el copil, sau om mare. Spre exemplu: cel mic nu vrea nici în ruptul capului să-şi termine terciul. Ziceţii-i că, pe scara a treia locuieşte un alt băieţel care e bravo pentru că-şi mănîncă tot din farfurie şi, dacă el nu vrea să-şi ia porţia de vitamine, nu e nimic straşnic, îl veţi servi pe celălalt băieţel. Veţi vedea cum îşi va mînca toată porţia. Aţi cumpărat un şifonier nou şi, de o săptămînă îl tot bateţi pe soţ la cap să vi-l monteze. Ca printre altele, aduceţi-i la cunostinţă faptul că, vecinul d-ră e lăcătuş şi are toate cele necesare; las’ să nu se deranjaze, dragul de el...! Cu siguranţă, a doua zi vă va mai cumpăra încă un şifonier...:) doar nu va permite el să-l considere lumea leneş şi nepriceput!

Trebuie de urmat o singură regulă simplă atunci cînd apelăm la această ” tehnică”: nu criticaţi, nu înjosiţi şi nu numiţi cu cuvinte urîte pe nimei!.”Imbecilule”, „ Prostule”, „Derbedeule” sunt nu numai nepotrivite, ba chiar contraindicate. Ele doar o să sperie, o să intimideze şi, nicidecum, nu au să trezească dorinţa de a fi mai bun, de a demonstra de ce-i în stare.