Wednesday 2 March 2011

"Plata"

După ce s-a ospătat bine la un birt, Nastratin Hogea scoase punga să plătească.
- Stai putin, Hogea, îi zise hangiul, care era un hâtru. De la tine nu vreau bani ca de la oricare altul. Îti pun trei întrebări si dacă stii ce să răspunzi, du-te sănătos, dacă nu îmi plătesti tot ce aii mâncat.
- Fie cum zici tu, răspunse Nastratin.
- Prima întrebare: doi berbeci stau alături, unul cu capul spre nord, celălalt - cu capul spre sud. Pot să se privească în ochi fără să întoarcă de loc capul?
- Care e a doua întrebare?
- La malul unui râu se află o barcă în care nu puteau intra mai mult de doi oameni. De râu s-au apropiat patru oameni. Folosind acea barcă, ei au traversat apa si si-au continuat drumul. Mai mult, au lăsat barca la locul de unde o luaseră. E posibil acest lucru?
- O să-ti spun după ce îmi pui si a treia întrebare.
- Cineva a dăruit patru cătei la trei copii. Le-a pus o conditie: să-i împartă între ei astfel, încât nici unul să nu aibă mai multi cătei de cât ceilalti. Cum s-au înteles copii între ei?

Nastratin Hogea a răspuns si birtasul l-a lăsat bucuros să plece fără să plătească. Stiti care au fost răspunsurile date de Nastratin Hogea?

Iată cele trei răspunsuri cu care Nastratin Hogea si-a plătit masa:

1. Dacă se află unul cu capul spre nord si celălalt cu capul spre sud, s-ar părea că berbecii trebuie să stea unul cu coada spre celălalt. Ei bine, pot sta cu capul zisesi, totusi să fie fată în fată, cap la cap. Atunci se pot privi în ochi, fără să întoarcă de loc capul.
2. La început te gândesti că cei patru călători au venit pe acelasi mal. Dar dacă au venit doi pe un mal si doi pe malul opus? Atunci cei de pe malul unde era barca au trecut pe râul, ceilalti doi au preluat-o, au traversat apa si au lăsat-o la locul de unde fusese luată.
3. S-ar părea că nu se pot împărti patru cătei la trei copii. Totusi. Un copil a luat un cătel, altul - de asemenea un cătel, iar al treilea - doi cătei. Să nu pretinzi că nu se respectă conditia! Ai zis că nici unul să nu aibă mai multi cătei ca ceilalti. Chiar cel ce a luat doi cătei, nu are mai multi ca ceilalti doi. la un loc!

No comments:

Post a Comment